Bij nieuwe smart tv’s staan bijvoorbeeld Netflix, Disney+ of Amazon Prime aangeprezen op het startscherm. Soms heeft ook de afstandsbediening een Netflix- of Youtubeknop. Dat is niet toevallig: grote internationale mediabedrijven betalen heel wat geld aan televisiefabrikanten om zichtbaar in beeld te komen. Dat levert hen namelijk klanten, en dus inkomsten op. 

Gemiddeld 17 keer drukken

Maar waar een druk op de knop voldoende is om Netflix te openen, is het vaak pas na lang zoeken dat je VRT, VTM of Play vindt. “Gemiddeld 17 keer een knop induwen op je afstandsbediening brengt je pas bij een Vlaamse zender. Begrijpelijk dat mensen het opgeven en afstemmen op een internationale streamer. We moeten de aandacht blijven vestigen op deze problematiek”, aldus Manu Diericx.

Van levensbelang voor de Vlaamse mediasector 

Als minder mensen afstemmen op Vlaamse zenders, lopen de inkomsten uit reclame van die zenders terug. Dat zet investeringen in Vlaamse televisie- en radioprogramma’s op de helling. Het is dus van levensbelang voor de Vlaamse mediasector, waartoe ook acteurs, schrijvers, cameralui en geluidsmensen maar ook cateraars en technici behoren. Manu Diericx: “Het gebrek aan zichtbaarheid betaalt de Vlaamse mediasector cash. De commerciële zenders hebben onlangs berekend ze in 2029 tegen een jaarlijks verlies van 50 miljoen euro aankijken, onder meer vanwege terugvallende reclame-inkomsten. Een betere vind- en zichtbaarheid kan hieraan verhelpen. Ook de VRT voelt dit aan haar portefeuille. En zonder geld geen series zoals Chantal, Familie of De Mol of ondersteuning voor onze muziekartiesten.”

Vind- en zichtbaarheid in het Mediadecreet

Nochtans biedt de Europese regelgeving de mogelijkheid om daar iets aan te doen. Vlaanderen kan regels opleggen om de vind- en zichtbaarheid van Vlaamse omroepen te verbeteren. Zowel in het regeerakkoord van de Vlaamse Regering als in de beleidsnota van Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter zien we dat voornemen. 

Manu Diericx doet nu zelf een voorstel om het debat in gang te zetten: “We moeten in het Mediadecreet expliciet inschrijven dat Vlaamse radio- en televisieomroepen gemakkelijk terug te vinden moeten zijn. Het is vervolgens aan de Vlaamse Regering om de precieze regels hierover te bepalen, en wat er gebeurt als fabrikanten weigeren die zichtbaarheid te verbeteren. Boetes zijn voor mij geen taboe.”